Rentefølsomhet

Rentefølsomhet / rentedurasjon i et rentefond måles basert på innholdet av obligasjoner og hvordan disse betaler rentekuponger i fondet. Et rentefond kan ha fastrente-obligasjoner eller flytende rente-obligasjoner.

Obligasjon med flytende rente

Typisk vil en obligasjon med flytende rente ha en rente som kommer i form av et påslag på en referanserente. I Norge har vi historisk brukt 3-måneders NIBOR som en referanserente i denne sammenheng. Et slikt lån vil typisk oppdateres hvert kvartal og få en ny rente gjennom denne oppdateringen som baserer seg på en oppdatert Nibor 3M.

Enkelt kan vi si at rentebindingen i en slik obligasjon da blir 0,25 år, fordi man kun er bundet til et rentenivå i et kvartal før man oppdaterer renten med referanserenten, som igjen henger sammen med den flytende renten i markedet.

0,25 år i rentebinding innebærer en relativt liten renterisiko.

Obligasjon med fast rente

På den andre siden vil en fastrenteobligasjon være bundet til en fast rente i hele lånets løpetid, for eksempel 5 år. Her er renterisikoen relativt høy i lånets løpetid, rentebindingen er fem år. Om markedsrenten endrer seg mye, for eksempel rett etter utstedelse så vil dette få konsekvenser for hvordan dette lånet prises i negativ eller positiv retning.

Et fem års lån prises for eksempel med basis i det man tror den risikofrie renten skal være (typisk 5 års swap) pluss et risikopåslag som reflekterer den risikoen man oppfatter utsteder har.

Eksempel

La oss si 5 års swap er 5 prosent og risikopåslaget for denne utstederen er 2%, da vil fastrenten i hele 5 års perioden bli 7%. En uke etter utstedelse endrer swapen seg fra 5% til 4%. Dersom det ikke er noen endring i oppfatningen av risiko mot utsteder så vil det man hadde krevd nå være 6%. Om man da sitter med en obligasjon mot akkurat samme selskap i tilnærmet akkurat samme tidshorisont og tjener 7%, så vil man kunne selge dette lånet for mer enn verdien av hovedstolen. Man selger dette for en pris som reflekter at man tjener 1% mer enn markedet krever ikke bare det neste året, men i de neste 4 årene og 51 ukene. Dette kan tilsvare en kursgevinst ved salg på nesten 5%.

Dette er relativt høy rentefølsomhet og kan også virke negativt for prisingen av en obligasjon eller renteportefølje dersom markedsrenten stiger raskt, som vi så i 2022.

Oppsummering

Rentefølsomhet er et måltall som enkelt forklart forteller hvor mye porteføljens verdi endrer seg opp eller ned ved en 1% endring i markedsrenten. Denne følsomheten eller utslaget ved endringer i markedsrenten stiger i en portefølje jo lenger renten er bundet i snitt i de underliggende obligasjonene man er investert.

Er rentefølsomheten for eksempel 0,5 så vil porteføljen falle med 0,5% dersom markedsrenten stiger med 1%.